Prijsvorming in de voedselketen

Prijsvorming van melk, varkensvlees, consumptieaardappelen, uien, spruitkool, peren en tomaten staan centraal in de tweede Agro-Nutri Monitor!

Beste agrarische ondernemer,

Veel boeren en tuinders vinden de manier waarop prijzen tot stand komen in de keten onvoldoende duidelijk. Ook geven zij aan dat de eisen op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid worden verhoogd, zonder dat daar extra inkomsten tegenover staan.

Minister Schouten van LNV heeft daarom de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gevraagd om de prijsvorming in de keten inzichtelijker te maken en om eventuele problemen bij de prijsvorming aan het licht te brengen. Ook geeft het onderzoek een beeld van kosten en belemmeringen om te verduurzamen.

Dit is de tweede Agro-Nutri Monitor. De agrarische sectoren: melk, varkensvlees, uien, peren en tomaten komen dit jaar weer aan bod. Nieuw in de monitor voor 2021 zijn de sectoren: consumptieaardappelen en spruitkool. Indien uw bedrijf één of meer van de genoemde producten produceert, dan zouden wij het zeer op prijs stellen als u mee zou willen werken aan dit onderzoek. Uw mening wordt zeer gewaardeerd! De resultaten van dit belangrijk onderzoek zijn in het belang van uw sector.

Klik hier voor de vragenlijst

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 - 12 minuten. Uiteraard worden alle antwoorden anoniem verwerkt. De resultaten van het onderzoek worden in juli 2021 bekend gemaakt door de ACM.

Wageningen Economic Research en agrarisch onderzoeksbureau Geelen Consultancy voeren het onderzoek weer uit. Mocht u inhoudelijke vragen hebben over het onderzoek dan kunt u mailen naar monitorprijsvorming@wur.nl. Voor andere vragen kunt u mailen naar Ellen Vaessen. Haar e-mailadres is ellen@geelen-consultancy.nl.

Mocht u vragen hebben over het onderzoek, dan kunt u contact opnemen met Elsje Oosterkamp van Wageningen Economic Research.

Alvast bedankt voor uw medewerking.

Met vriendelijke groet,
Elsje Oosterkamp
Wageningen Economic Research
E: elsje.oosterkamp@wur.nl