MaïsScan, het onderzoek onder maïstelers

Maïstelers kunnen nog meedoen aan dit onafhankelijk online onderzoek. Woensdag 14 februari 2018 mailen wij weer een aantal maïstelers. Check uw e-mail. Ook kunnen maïstelers via een banner op de site vanmelkvee.nl en nieuweoogst.nu rechststeeks deelnemen aan de MaïsScan. Wij verloten een Samsung Galaxy Tab onder de deelnemers.

Klik hier voor het persbericht op melkvee.nl van 9 februari met een aantal nieuwe tussenresultaten.

Klik hier voor het persbericht op nieuweoogst.nl van 13 februari.

Hieronder staat het eerste persbericht vermeld.

Donderdag, 1 februari 2018. Afgelopen dinsdag (30 januari 2018) is het online-onderzoek onder de naam MaïsScan weer gestart. De MaïsScan is een onafhankelijk onderzoek dat door onderzoeksbureau Geelen Consultancy uit Wageningen voor de vijfde keer wordt uitgevoerd. Tot nu toe hebben 250 maïstelers meegewerkt aan de MaïsScan.

41% van de maïstelers heeft al maïs besteld

Uit de tussenresultaten blijkt dat 41% van de maïstelers al een definitieve keuze heeft gemaakt over het te zaaien maïsras en dit zelfs al heeft besteld. 19% heeft ook al een keuze gemaakt, maar heeft het maïsras nog niet besteld. 40% van de maïstelers heeft nog geen definitieve keuze gemaakt over het te zaaien maïsras.

Millesim op kop, gevolg door LG 31.211

Het ras Millesim van veredelingsbedrijf KWS wordt tot nu toe het meest genoemd door de maïstelers, gevolgd door het ras LG. 31.211 van Limagrain.

Korrelopbrengst/zetmeelopbrengst meest genoemde eigenschap

“Korrelopbrengst/zetmeelopbrengst” wordt het meest (40%) genoemd door de maïstelers bij de keuze en beoordeling van een maïsras. “Voederwaarde-opbrengst” wordt het één na meest genoemd met een percentage van 37%. Op de derde plaats volgt “voederwaarde per kg droge stof” met een percentage van 32%. “De prijs van het maïszaad” wordt tot nu toe maar door 2% van de maïstelers genoemd. Maïstelers kunnen in de MaïsScan maximaal drie eigenschappen kiezen uit een lijst van 20 eigenschappen van maïs.

Het belang en het  vervolg van de MaïsScan

Dinsdag 6 februari ontvangen weer duizend maïstelers via de e-mail een uitnodiging om deel te nemen aan de MaïsScan. Belangrijk is om na te gaan welke eigenschappen van maïs men belangrijk vindt, hoe tevreden men was over de teelt van het afgelopen seizoen en waar men op let in het komende seizoen.

De ervaring en wensen van maïstelers zijn belangrijk voor de veredelaars van maïs. Voor een goed inzicht in de wensen van Nederlandse maïstelers is het van belang dat zoveel mogelijk maïstelers meewerken aan de MaïsScan. Onder de deelnemende maïstelers wordt een Samsung Galaxy Tab verloot.