MaïsScan 2017, het onderzoek onder maïstelers

Begin 2018 start weer de volgende MaïsScan.

Vleesveehouder en maïsteler Piet Boon uit Ede is winnaar geworden van de iPad mini (zie foto).

Klik hier voor een bericht over de MaïsScan 2017 op de site van Melkvee.nl.

Klik hier voor een bericht over de MaïsScan 2017 op de site van Nieuweoogst.nu.

Millesim wederom het meest populaire maïsras in 2017?

Begin februari 2017 voert agrarisch onderzoeksbureau Geelen Consultancy alweer voor de vierde keer het online marktonderzoek onder maïstelers uit onder de naam “MaïsScan 2017”.

In de afgelopen drie jaar was het maïsras Millesim van maïszaadveredelingsbedrijf KWS het meest gezaaide maïsras in Nederland. Wordt Millesim voor de vierde achtereenvolgende keer het meest populaire maïsras?

Belangrijk in de MaïsScan is om na te gaan hoe tevreden de maïstelers zijn over het maïsras van afgelopen seizoen en waar men deze tevredenheid op baseert. Welke karakteristieken van het ras zijn bepalend voor de keuze? Is het de opbrengst, de zetmeelopbrengst, de korrelopbrengst, de verteerbaarheid, de VEM of zijn het de risicofactoren, zoals stevigheid, bladvlekkenziekte resistentie of kopbrand resistentie? En wie heeft de meeste invloed op de keuze voor een bepaald maïsras? Is dat de adviseur van de voerleverancier of de regionale leverancier van maïszaad en gewasbeschermingsmiddelen of toch de loonwerker?

Ook wordt gekeken of de antwoorden op bovenstaande vragen verschillen voor het noorden en het zuiden van het land en of er verschillen in antwoorden te onderscheiden zijn tussen de grotere en de kleinere maïstelers.

Dinsdag 7 februari 2017 ontvangen duizenden maïstelers via de e-mail een uitnodiging om weer deel te nemen aan de MaïsScan. Om een zo goed beeld te krijgen, is het belangrijk dat zoveel mogelijk maïstelers meewerken aan het onderzoek. Het duurt maximaal zes minuten om de vragen te beantwoorden.

De resultaten van de MaïsScan verschijnen in de agrarische vakpers. Onder de deelnemende maïstelers wordt weer een iPad mini verloot.

Zie ook de persberichten over de MaïsScan op melkvee.nl en nieuweoogst.nu.