Onderzoek naar onderhandelingspositie boer in de keten

Grootschalig onderzoek naar onderhandelingspositie boer in de keten

Wageningen University & Research onderzoekt in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en in samenwerking met LTO Nederland en onderzoeksbureau Geelen Consultancy de positie van agrarische ondernemers in de keten.

Werken ondernemers samen, en zo ja wat zijn dan de redenen hiervoor? Willen ondernemers meer samenwerken en worden ze eventueel geremd in deze samenwerking? De antwoorden op deze vragen kunnen helpen de samenwerking tussen agrarisch ondernemers onderling en met hun afnemers te verbeteren om de positie van agrarische ondernemers in de keten te verbeteren.

Het onderzoek vindt plaats in diverse sectoren van de land- en tuinbouw, namelijk de akkerbouw, (glas)groente- en fruit, melkveehouderij, varkenshouderij en pluimveehouderij. Woensdag 14 maart ontvangen bijna 10.000 agrarische ondernemers een uitnodiging via de e-mail om mee te werken aan dit belangrijk onderzoek voor de agrarische sector. Het invullen van de online vragenlijst duurt ongeveer acht minuten. Alle gegevens worden anoniem verwerkt en zijn niet herleidbaar tot een individuele ondernemer.

Alle deelnemers aan het onderzoek ontvangen in mei of juni 2018, indien gewenst, een volledig rapport van de onderzoeksresultaten. Wageningen University & Research en LTO Nederland hopen op een hoge respons.